Direct advies? Stuur een mail...

Bitumen dakbedekking voor verwarmen


De hardheid van bitumen dakbedekking wordt soms in de fabriek afgestemd op de jaargetijden.

De hardheid van bitumen dakbedekking wordt soms in de fabriek afgestemd op de jaargetijden. Dakrollen, zowel APP als SBS bitumen dakbedekking, zijn daardoor meestal goed verwerkbaar. Toch kan het problematisch zijn om dakrollen te verwerken tijdens de koudste tijd van het jaar. Dit geldt zeker ook na zeer sterke nachtelijke afkoeling. Ook als het later in de dag mooi weer is. APP heeft hier eerder last van dan SBS.
 
Mooi weer haalt de kou of de vorst niet snel uit het binnenste van de volledig afgekoelde bitumen dakbanen. Ze kunnen barsten, inscheuren of openbreken tijdens het afrollen omdat te koude dakrollen niet meer soepel zijn maar breukgevoelig. Dat probleem doet zich nog sneller voor als te koude dakrollen door de verwerker vanaf de schouder op het dak gegooid worden. Door de klap kunnen inwendige breuken en haarscheuren ontstaan.
 
Het belang van voorverwarmen.
Als de bitumen veel te koud is dient de dakrol serieus voorverwarmd te worden alvorens hem echt te ontrollen. De branderwarmte tijdens het aanbrengen is met name aan het einde van de rol onvoldoende om breukschade aan de bovenzijde te voorkomen. Voorverwarmen is van groot belang om door kou inwendig verstijfde bitumen dakbedekking weer soepel verwerkbaar te maken.


Datum: 23-10-'15

Terug naar overzicht